Als het gaat om vervuiling van een gasolietank en/of gasolie dan is de gevreesde gasolie bacterie één van de bekendere vormen van vervuiling. De intrede van de huidige bio-gasolie kent echter meer problemen. Tegenwoordig komen we steeds vaker ernstig vervuilde gasolietanks tegen, ten gevolge van het zogenoemde vergommen van de gasolie. Maar wat is dan nou eigenlijk precies...?
Milieu richtlijnen schrijven voor dat fabrikanten van gasolie verpicht zijn om een minimum percentage aan bio-component toe te voegen aan de gasolie. Goed voor het milieu wellicht maar minder goed voor de kwaliteit van uw gasolie.
Naast problemen ten gevolge van aanwezige micro-organismen (bacterie- sludge), zitten er in de bio-bestandsdelen ook ongewenste vetten. Als de gasolie in uw tank ouder wordt, dan gaan deze vetten uitzakken. Als een zeer plakkerig goedje slaat dit dan neer op de bodem van de bunker. We noemen dit ook wel bio-vet of gasolie vergomming. Deze vergomming laat zich qua substantie het best vergelijken met "appelstroop". Eenmaal vastgehecht aan de tankwand laat het zich zeer lastig verwijderen. Niet zelden moet er een afsteekmes aan te pas komen om het te vewijderen.
Bovendien is deze vergomming zeer schadelijk voor het brandstofsysteem. De vetten kunnen zich ook afzetten in uw brandstofpomp en/of verstuivers waardoor deze niet meer goed werken of defect gaan. Vergomming kunt u ook herkennen in uw filters. Als u daar een zwart/bruine kleverige substantie aantreft dan is het tijd om gasolietank-reiniging.nl in te schakelen.
In onderstaand filmpje ziet u hoe vergomde gasolie eruit ziet, nadat wij het uit een tank verwijderde.